CRYPTOLOCKER
VEROORZAAKT RAVAGE

Hoe kan U zich beschermen tegen WannaCry en andere ransomware?

Wat is een Cryptolocker?

Vaker en vaker komen cyberaanvallen(cracking) in het nieuws. Nu zijn er heel wat soorten aanvallen. Bijvoorbeeld diefstal van intellectueel eigendom of persoonlijke foto’s en documenten, website defacement, gebruik van rekenkracht van computers of het gecoördineerd aanvallen van andere doelwitten met uw computer(DDoS attack). De laatste jaren merken we echter een opvallende stijging in het aantal gevallen van Ransomware. Zo kwam zeer recentelijk nog cryptolocker WannaCry in wereldwijde belangstelling door zijn verwoestend effect voor ziekenhuizen, bedrijven, … Hierbij werden in bijna 150 landen ongeveer 1,5 miljoen infecties gemeld. Ongezien!

Maar wat is dat nu eigenlijk, Ransomware? Het is ongewenste software die Uw bestanden versleutelt. Door die versleuteling heeft U geen toegang meer tot die bestanden en om de versleuteling ongedaan te maken wordt een dwangsom gevraagd. Betaalt U niet dan verliest U uw bestanden.

Laten we duidelijk zijn: niet alleen particulieren hebben hiermee af te rekenen, ook kleine EN grote bedrijven. Het is dan ook belangrijk om U hiertegen te wapenen. Een degelijke, correcte backup is 1 van de stappen. Lees hieronder meer.

Offerte of afspraak?

Vrijblijvend en binnen 48u antwoord!





    Hoe beschermt U zich tegen een Cryptolocker en Ransomware

    Cryptolockers en Ransomware zijn gesofisticeerde programma’s. Het is dan ook aan te raden verschillende technieken te combineren om U er tegen te beschermen.

    Antivirus

    Zorg dat uw anti-virus software altijd up-to-date is

    Legale software

    Gebruik alleen legale software.

    Wees achterdochtig

    Als iets te mooi klinkt om waar te zijn is dat meestal ook zo

    Windows updates

    Installeer frequent Windows updates

    Hou uw software Up-to-date

    Backup, backup, BACKUP!

    Last but not least! Degelijke en frequente backups zijn de enige zekerheid om uw data te beschermen.

    AntiVirus up-to-date

    Iedereen kent ze ondertussen wel, de anti-virus software: Kaspersky, McAfee, Avast, … Ze detecteren virussen en ander digitaal ongedierte aan de hand van definities. De kans is dan ook groot dat U reeds dergelijke software hebt. Indien niet: anti-virus software is een absolute must! Zowat elke fabrikant heeft een gratis variant dus er is geen reden om het niet te doen. Hoewel deze gratis varianten niet alle toeters en bellen hebben zijn ze wel een goede bescherming. Laten we duidelijk zijn: omdat U niks merkt betekent nog altijd niet dat er geen besmetting is.

    Maar alleen anti-virus software geinstalleerd hebben is niet voldoende. Er komen namelijk dagelijks nieuwe virussen en varianten bij. Om die nieuwe dreigingen te herkennen moeten de anti-virus definities altijd up to date zijn. Anti-virus software is echter geen wondermiddel. Sommige virussen zijn nog niet ontdekt en er zijn dus ook geen definities om deze op te sporen. Blijf dus altijd voorzichtig op het web.

    Gebruik legale software

    1 van de uitdagingen voor cybercriminelen is hoe ze hun schadelijke software op uw systeem kunnen installeren. Hiervoor zijn verschillende methoden maar de met uitstek eenvoudigste is wanneer de gebruiker zelf de schadelijke software op zijn computer installeert. Het zal dan ook niet verbazen dat illegale software installeren de grootste bron is van infecties (samen met het surfen naar sites die illegale content aanbieden).

    De gebruiker download de software (samen met de malware) en geeft bij het installeren zonder het te weten ook toestemming om omgewenste wijzigingen op het systeem aan te brengen. Zelfs bij het detecteren van malware wordt dit vaak afgedaan als een methode van de anti-virus industrie om mensen af te schrikken van illegale software. De les is hier dan ook: als uw antivirus aangeeft dat iets een virus is, is het dat ook.

    Wees achterdochtig

    Als iets te mooi klinkt om waar te zijn is het dat ook. Ook op het internet. Laat U dus niet verleiden door aantrekkelijk klinkende en ogende links.

    Open alleen email attachments van personen die U kent. En dat niet alleen: let ook op als uw contact bijvoorbeeld plotseling engelstalige communicatie stuurt. Of geen begroeting terwijl er anders altijd een vriendelijke “Yooo” te lezen valt.

    Wees altijd voorzichtig met het openen van links in chat applicaties zoals Facebook Messenger . Een contact die plotseling een link stuurt en dan direct weer offline gaat is zeer verdacht.

    Twijfelt U? Vraag uw contact gewoon om even te bevestigen dat de communicatie wel degelijk van hem of haar afkomstig is.

    Windows Updates

    Ze zijn veschrikkelijk vervelend en komen altijd op een ongewenst moment. Ja, we hebben het over Windows updates. Toch is het cruciaal om tijdig Windows updates te installeren. Deze verhelpen vaak kwetsbaarheden waarmee cybercriminelen uw computer binnenkomen.

    Ook hier opnieuw: gebruik een legale versie van uw besturingssysteem.

    Software Updates

    Software is nooit perfect. Vele problemen worden dan ook pas later opgemerkt en gecorrigeerd. Het is dan ook belangrijk om ook uw software up-to-date te houden.

    Backup, backup, BACKUP!

    Er wordt wel eens gegrapt: er zijn 2 soorten mensen: diegene die backups maken en diegene die al hun data nog niet verloren zijn. Het wordt vaak onderschat maar frequente en degelijke backups zijn het belangrijkste instrument om uw data te beschermen. Niet alleen tegen diefstal of hardwarefalen maar ook tegen cryptolockers.

    Hoe kan backup beschermen tegen cryptolockers? Wel, door degelijke, frequente en meerdere backups te maken zal bij een infectie de impact heel gering zijn. Bij een degelijke backup kan U er van uitgaan dat de backup succesvol was. Door meerdere backups te houden zorgt U ervoor dat indien een infectie pas maanden later boven water komt U toch uw bestanden kan herstellen.

    In de realiteit zien we echter maar al te vaak dat backups geen hoge prioriteit zijn. Met als gevolg dat falende backups genegeerd worden, de gewenste bestanden niet in de backup opgenomen zijn, backups foutief gemaakt zijn, … Deze problemen worden dan vastgesteld op het moment van de waarheid.

    Deze problemen zijn gemakkelijk te voorkomen met een managed backup-service aanbieder zoals PluggableBrains. Uw backup wordt dan onze eerste prioriteit. Geen torenhoge kosten voor backupinfrastructuur, backupsoftware en gespecialiseerd personeel om deze te onderhouden.

    Een managed backup service is dé manier om uw bedrijf te beschermen tegen ransomware, malware, diefstal, … U bent zeker van een goede backup zonder technische kennis en zonder zorgen.

    Wij beschermen Uw data!

    Met onze professionele managed backup oplossingen

    PluggableBrains heeft jarenlange ervaring in het bouwen, configureren, onderhouden en operationeel management van backupomgevingen voor KMO klanten. U bent dan ook zeker dat bij een ramp geen data verloren gaat en uw investering rendeert. Door onze expertise in open-source software kan PluggableBrains geavanceerde backupmogelijkheden aanbieden met een aanzienlijk kostprijsverschil. Contacteer ons gerust!

    Zo focust U op uw business en kan U op beide oren slapen!